Slik unngår du virus

Slik unngår du løsepengevirus

Espen Moen Kvelland
Espen Moen Kvelland fra Akeo AS forklarer hvorfor og hvordan man bør sikre bedriften mot løsepengevirus.

En ny trend rammer små og store bedrifter: Hackere som krever løsepenger.

Løsepengevirusene, som også kalles kryptovirus eller ransomware, krypterer filene på PC-en din og gjør dem utilgjengelige. For å få dem tilbake krever hackerne at du betaler løsepenger.

– I  Norge øker denne typen virus raskt, sier Espen Moen Kvelland – daglig leder i Akeo AS. Bedriften har spesialisert seg på IT-sikkerhet og hosting.

LES MER: Slik sikrer du bedriften din!

Dilemma

Det er etisk problematisk å betale løsepenger, og dermed bidra til å finansiere organisert kriminalitet. De smarte tar forholdsregler slik at bedriften blir mindre sårbar for dataangrep, og slipper dermed å betale. De beste vaksinene mot løsepengevirus er gode backuprutiner, oppdatert antivirusprogram, datakriminalitetsforsikring, og ikke minst god brukeropplæring.

– De ansatte må læres opp til at de aldri skal klikke på lenker som de ikke vet er trygge. De må ikke åpne vedlegg fra avsendere de ikke kjenner og stoler på. De bør også få opplæring i å gjenkjenne et svindelforsøk, sier Kvelland. Det er viktigere enn noen gang å skille mellom privat og jobbrelatert PC-bruk.

Slik unngår du virus

Jobb og ikke privat

– Jobb-PC-en bør ikke brukes til privat surfing hjemme. Får du et virus hjemme, risikerer du å spre det videre når du kommer på jobb. Kanskje bør man heller ikke tillate privat e-post på jobben, sier Kvelland.

Gode backuprutiner er svært viktige. Selv om man bruker skylagring, er man ikke nødvendigvis trygg. Virusene havner også i skyen.

– Undersøk om leverandøren av skylagringen tilbyr gode tilbakerullingsmuligheter. Det er en forutsetning for at dataene fortsatt er tilgjengelige etter et angrep. Da kan man gå tilbake til et tidspunkt hvor filene var friske. Man mister bare de siste endringene, sier Kvelland.

Antivirus-programvare

Den tryggeste løsningen er en nattlig sikkerhetskopi av backupen til et annet datasenter som ikke har direkte kontakt med det første, ifølge IT-eksperten.

Antivirus-programvare må være på plass. Problemet er at disse programmene sjelden tar de nyeste og mest avanserte virusene.

– Likevel, dersom du ikke er blant de første som rammes, rekker antivirusprogrammene å oppdatere seg. De beskytter godt mot litt eldre virus, sier Kvelland.

Få er forsikret

I USA er hver tredje bedrift forsikret mot datainnbrudd. I Norge er det fortsatt få bedrifter som har forsikret seg mot følgene av et dataangrep.

Datakriminalitetsforsikringen fra If dekker både økonomisk tap og bistand fra IT-eksperter, i tillegg til kostnader for dine kunder og forretningsforbindelser om de har blitt skadelidende.

Skulle det skje et dataangrep har vi IT-konsulenter tilgjengelige døgnet rundt, som hjelper til med å stoppe angrepet og få datasystemene tilbake dit de var før angrepet, sier Ruud.

Forskring gull verdt

De fleste bedrifter bør forsikre seg mot datakriminalitet. If tilbyr en forsikring som sikrer deg eksperthjelp døgnet rundt om du utsettes for noe. I tillegg dekker den tapt omsetning og kostnadene ved å rekonstruere filer og få systemene opp å gå igjen.

Les mer om IFs datasikkerhetsforsikring her!